Koncerty Praha
Koncerty v Praze  >  Koncerty Praha

Jazz poetry - Praha

10. 2. 2022

19:30

DOX+, Poupětova 1339/3, 170 00 Praha 7-Holešovice



Popis akce Jazz poetry - Praha

Martin Brunner: Svou chvíli, cyklus zhudebněných básní Věry Koubové pro zpěv, orchestr a dva improvizující sólisty, světová premiéra

Markéta Foukalová – zpěv

Vít Křišťan piano Fender Rhodes 

Martin Brunner – klavír

 

Štěpánka Balcarová: Life and Happiness of Julian Tuwim, v nové úpravě pro jazzové septeto a orchestr, světová premiéra

 

Małgorzata Hutek – zpěv

Štěpánka Balcarová – trubka

Marcel Bárta – tenor & soprán saxofon, klarinet & basklarinet

Robert Fischmann – flétna, altová flétna & pikola

Nikola Kołodziejczyk – klavír

Jaromír Honzák – kontrabas

Grzegorz Masłowski – bicí

 

Marko Ivanović – dirigent 

 

Koncertní řada Nové horizonty je zrozená pro netradiční hudební spojení. Nový projekt Jazz Poetry tuto vizi zcela naplňuje. SOČR oslovil dva české autory z tzv. Pražské šestky, Martina Brunnera a Štěpánku Balcarovou, výrazné osobnosti mladé generace jazzových skladatelů, kteří spojí tři zdánlivě odlišné světy v působivý hudební zážitek. 

 

Martin Brunner pro SOČR napsal zcela novou jazzovou kompozici, cyklus vybraných zhudebněných básní překladatelky Věry Koubové. “Věra Koubová se již řadu let věnuje fotografování. Atmosférou zachyceného či překvapivým propojením motivů se poté nechává inspirovat a píše melancholické, kousavé i hravé básně, které dohromady tvoří emocionálně silné příběhy. Její vidění světa ve spojení těchto dvou médií mě na první pohled okouzlilo a bylo mi blízké. Zkusil jsem tedy připojit ještě třetí složku – hudbu.” Interpretkou písní je zpěvačka Markéta Foukalová spolu se dvěma improvizujícími instrumentálními sólisty, hráči na klávesové nástroje Vítem Křišťanem a Martinem Brunnerem. 


Štěpánka Balcarová vytvořila orchestrální podobu svého debutového alba Life and Happinessof Julian Tuwim. Skladatelka, známá především jako leader progresivního big bandu Concept Art Orchestra nebo kapelnice česko-polské formace Inner Spaces, sestavila toto sólové album ze zhudebněných básní polského autora Juliana Tuwima (1894-1953). Jeho poezie se jeví „zdánlivě prostá a jednoduchá, ale každá z básní skrývá nejednu hlubokou myšlenku“. Přesně taková je i kongeniální hudba, kterou Štěpánka Balcarová básně opatřila. K realizaci projektu pozvala polskou zpěvačku Małgorzatu Hutek a česko-polskou sestavu vynikajících jazzových hráčů.








jana.patzelova@rozhlas.cz
https://socr.rozhlas.cz/jazz-poetry-8497353


Zaslat odkaz na kulturní akci Jazz poetry - Praha -DOX+, Poupětova 1339/3, 170 00 Praha 7-Holešovice na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?



Přidat kulturní akci Přidat koncert v Ostravě ZDARMA